Våra samarbeten
Här kan du läsa om företag vi samarbetar med och produkter vi använder oss av och rekommenderar
Guldkannan Towa
"Guldvatten"

Guldkannan Towa
"Guldvatten" är kort och gott din egen urin utspätt med vatten.
Det är naturligt, giftfritt, finns nära till hands och är dessutom helt gratis. Guldvatten är ett bra gödselmedel till både dina grönsaker och blommor- inne som ute. Det är främst rikt på kväve, men även fosfor, svavel, kalium, magnesium och kalcium.
​
För att underlätta gödslingen så rekommenderar jag verkligen att skaffa guldkannan Towa.
Towa är en kombinerad potta och vattenkanna, vilket gör det mycket smidigt att kissa, spä ut och vattna ut kisslösningen.
Guldkannan är en stadig produkt som är tillverkad i kraftig PP-Plast och tål belastning upp till 150 kilo.
Höjden på kannan är 25,5 cm ner till marken. Bredden är 32,5 cm. Kannan rymmer 10 liter guldvatten.
​
Kannan består av fem delar och är lätt att rengöra. Jag diskar ur den med ljummet vatten och såpa med jämna mellanrum.
​
Tips:
-
Om du tycker att det är svårt att sitta så lågt ner så ställ den på en liten pall eller liknande så kommer du den upp en bit.
-
Trä på en toalettrulle på pipen så har du papperet nära till hands. Papperet slänger du på kompost.
-
Använd färsk urin så luktar det inte.
-
Späd ditt guldvatten enligt följande:
Inomhusbruk: 1:20
Utomhusbruk: 1:10 eller 1:5
(Urin : vatten) Tex. 1:10 = 1 dl urin, 10 dl vatten
Beställ din egen kanna idag på Guldkannans hemsida.
Pst! Du som har medlemskap hos mig har rabatt.
Kolla in medlemssidan för mer info.













Värna Om Våra Pollinatörer
Samarbete med WWF

JAG GÖR SVERIGE VILDARE – VAR MED DU OCKSÅ!
Visste du att våra livsviktiga pollinatörer blir allt färre. En tredjedel av Sveriges nästan 300 arter av vilda bin och humlor är rödlistade till följd att de får allt mindre plats i vår natur. Men vi kan alla hjälpa dem genom att skapa vilda ytor, och bjuda in pollinatörerna till våra balkonger, rabatter och trädgårdar.
Vill du också vara med och göra Sverige vildare tillsammans med mig, WWF och tusentals andra?
Berätta gärna hur du planerar att hjälpa pollinatörerna i vår och sommar. Och missa inte att registrera dina vilda kvadratmeter på www.wwf.se/vildare-sverigetillsammans
Varje kvadratmeter räknas! @wwfsverige #vildaresverige


(Del 1 av 3)
​
Jag fokuserar sedan många år tillbaka på en blommande köksträdgård, så för mig så är det självklart att fokusera
ÄNNU MERA på just detta under sommaren 2024.
​
Jag kommer så/plantera in hundratals med blommor i
köksträdgården mellan alla grönsaker. Exempel på lättodlade blommor är jätteverbena, solrosor, aster, zinnia, honungsfacelia, ringblommor och vädd. Ett fiffigt bonustips är att placera ut större krukor med kryddor som tex. gräslök, timjan och oregano som älskas av bla. bin och humlor.
Kom ihåg att även lämna en del av gräsmattan oklippt så pollinatörerna får tillgång till de vilda blommorna också!
​
Det andra projektet som kommer färdigställas i år till pollinatörer, (och som även andra insekter kan nyttja)- är ett bi/insektshotell. Detta kommer jag bygga upp med hjälp av material som jag redan har liggande hemma och material som finns i naturen att tillgå. Återbruk när det är som bäst, helt enkelt!
Häng med på Gör-Sverige-Vildare-resan hemma hos mig under sommaren!
​
​
Mitt bidrag 2024

Värna Om Våra Pollinatörer
Del 2 av 3
SÅ HÄR GÖR JAG SVERIGE VILDARE – VAR MED DU OCKSÅ!

Nu skapar vi pollinatörsvänliga trädgårdar och balkonger över hela landet! Våra pollinerande superhjältar ställer upp för oss dygnet runt och bidrar till en mångfald av växtarter i naturen och mat på våra bord. De håller bokstavligen planeten vid liv – men blir allt färre eftersom pollinatörerna får allt svårare att hitta både mat och boplatser.
Mitt bidrag 2024
(Del 2 av 3)
​
Jag hjälper dem i år genom att bygga insektshotell, plantera och så massor med blommor, samt plantera in en massa kryddväxter i krukor som placeras lite här och där i trädgården.
Nu har jag fått till en större modell av insektshotell och jag är så nöjd.
Hela hotellet är byggt av naturligt material i olika nedbrytningsprocess. Alla insekter och pollinatörer gillar olika, så det gäller att variera.
I detta hotell finns det bla. gamla stockar som borrats hål i, hö, sten, tegel, pinnar samt andra gamla växtdelar som jag lagt omlott.
På toppen har jag lagt några tegelpannor. Under dessa blir det varmt och skönt, och insekterna har en regnsäkrad bostad.
Redan nu kryllar det av liv. Det blir intressant att se hur det ser ut under sommaren och framåt hösten!
För övrigt är jag i full gång att plantera och så alla blommor som ska glädja mig och pollinatörerna hela sommaren. De får mat och jag får buketter och pollineringshjälp.
Win win!


Låter du det blomstra, struntar i att klippa gräset, sätter upp ett bihotell eller gör du något annat för pollinatörerna?
Vill du ha fler tips på hur du kan göra din vilda kvadratmeter älskad av pollinatörerna?
Läs mer på www.wwf.se/vildare-sverige-tillsammans
Varje kvadratmeter räknas!
@wwfsverige #vildaresverige
Värna Om Våra Pollinatörer
Del 3 av 3
DET SURRAR ALLT MINDRE I VÅR NATUR
Våra pollinerande superhjältar ställer upp för oss dygnet runt och bidrar till en mångfald av växtarter i naturen och mat på våra bord. De håller bokstavligen planeten vid liv – men blir allt färre eftersom pollinatörerna får allt svårare att hitta både mat och boplatser.




(Del 3 av 3)
Jag hjälper dem genom att alltid se till att de har vilda blommor att kalasa på, genom att här och där låta bli att klippa gräset.
Jag sår och planterar också in en massa sommarblommor i min köksträdgård. Det blir både vackert när blommor står och vajar bland grönsakerna, men även får de livsviktiga pollinerarna mat.
Som ni kanske vet så byggde jag ju också ett större insektshotell i våras. Det blev populärt hos både pollinatörer och andra insekter. Massor med spindlar och baggar lever där!
För att pollinatörerna ska kunna dricka och återhämta sig en varm dag ser jag också till att placera ut vattenstationer där de kan dricka och återhämta sig en varm dag. Kom ihåg att lägga i sten och blommor som de kan landa på så de inte drunknar. 🥰
Det har det varit mycket fart på både pollinatörer och andra insekter i år. Kul att se att man kan göra så mycket med så lite medel.
Se till att bidra du med! Du kanske redan gör det?


Samtidigt som jag gör det här, så gör WWF massor för pollinatörerna och svensk natur! De har bland annat varit med och restaurerat över 30.000 hektar naturbetesmark som pollinatörerna älskar. Och så hjälper de golfklubbar att öka den biologiska mångfalden på sina anläggningar. Och de gör mycket mer än så. Vill du vara med och stödja deras fortsatta arbete? Swisha en gåva på 50 kronor till insamlingen ”Rädda surret” www.wwf.se/radda-surret så hjälper du pollinatörerna och den biologiska mångfalden.@wwfsverige #vildaresverige