top of page

Paj på överbliven julskinka

  • 29 dec. 2024
  • 2 min läsning


Har du mycket julskinka kvar efter julen, men tröttnat på den klassiska julmackan med skinka?

Gör då denna fantastiskt goda, saftiga och smakrika paj som omväxling! Skinkan, osten och keson tillsammans med vitlöken skapar en fantastisk smakkombination. Älskar du vitlök som mig, så ökar du på mängden vitlöksklyftor.

Pajen går naturligtvis lika bra att göra på vanlig skinka, om det är annan tid på året än jul. Äter du inte skinka så kan den bytas ut mot tex. kyckling, räkor, svamp eller grönsaker som tex. broccoli. Supergott!




Ingredienser:


Till pajskalet:

  • 3 dl vetemjöl

  • 100 g margarin eller smör

  • 1 krm salt

  • 3 msk kallt vatten

Till fyllningen :

  • ca 3 dl tärnad julskinka (eller annan skinka)

  • ca 2-3 dl riven ost

  • 3 ägg

  • 2 dl keso (kan uteslutas)

  • 3 dl vispgrädde

  • Vitlök 3 stora klyftor (eller efter önskad mängd) - hackad, riven eller pressad

  • 1/2 tsk salt

  • 1 krm svartpeppar

  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°C.


Börja med att göra pajskalet:

  1. Finfördela matfettet i mjölet i en skål. Använd en gaffel. Tillsätt salt och vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg. Detta görs lättast genom att knåda med händerna.

  2. Tryck eller kavla ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.


  3. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

  4. Ta ut ur ugnen. Låt pajskalet svalna något medans du gör nästa steg.

  5. Sänk nu ugnstempen till 200°C.

Nu gör du fyllningen

  1. Skär skinkan och riv osten. Lägg detta i pajskalet.

  2. Vispa ihop ägg, keso, grädde, vitlök och kryddor i en skål till en jämn smet och häll över allt i pajformen.

  3. Fördela fyllningen jämt i formen.

Nu ska pajen gräddas


  1. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills äggstanningen stannat av och pajen fått en fin gyllenbrun färg.


  2. Prova om den är klar genom att försiktigt skaka formen. Är fyllningen fast är pajen klar.

    Om fyllningen ser lös ut i mitten - låt den vara inne några minuter till. Håll koll så den inte bränns. Den kan bli klar på bara någon minut.

  3. Ta ut ur ugnen och låt vila 15 minuter innan servering. Detta för att äggstanningen ska "sätta sig" lite. (Den blir fastare.)



Servera

Servera pajen med en god sallad eller ät den som den är. Pajen är hållbar i några dagar i kyl, men går också bra att frysa.

Frys in i portionsbitar så är det smidigt att ta fram och värma i micro när du vill ha något snabbt.


Låt det väl smaka och lämna gärna ett omdöme när du provat receptet. /Ann-sofie

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Använd tillbakapilen på mobilen eller webbläsaren för att komma tillbaka till artiklarna 
Senaste Inlägg
Använd tillbakapilen på mobilen eller webbläsaren för att komma tillbaka till artiklarna 
bottom of page