8 min läsning
1 min läsning
5 min läsning
2 min läsning
6 min läsning
8 min läsning
4 min läsning
2 min läsning
4 min läsning
2 min läsning
Alla behöver vi goda och saftiga köttbullar med mycket smak till julbordet. Här kommer familjens favoritrecept som lätt går att dubblera om man vill göra större sats. Hur många det blir kan ju variera lite såklart beroende på hur stora du gör dem, men räkna på att denna sats blir ca 45 stycken normalstora köttbullar.
Du behöver:
1 kg nötfärs
2 st gula lökar - Rivna på rivjärn
2 dl vispgrädde, matlagningsgrädde eller 50/50 grädde/mjölk
1 dl ströbröd
2 st ägg
3-4 tsk kryddpeppar (gärna mortlade hela kryddpepparkorn)
1 tsk mortlad kryddnejlika
1 tsk mortlad svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk grillkrydda
3-4 tsk senap av valfri sort
Gör så här:
Blanda grädde och ströbröd under omrörning. (Detta för att undvika att ströbrödet klumpar sig.)
Tillsätt den rivna gul löken, ägg, senap och alla kryddor (kryddpeppar, nejlika, salt, svartpeppar, grillkrydda) till smeten. Blanda väl och låt svälla i 10 minuter.
- Om du ska försteka köttbullarna i ugnen för senare servering, så kan du nu ta fram en ugnsplåt och lägga på ett bakplåtspapper. Sätt ugnen på 225 grader. - Ska du steka dem direkt så tar du fram ett fat att lägga dem på inför stekning.
Tillsätt nötfärsen till smeten och blanda väl. Använd gärna händerna att massera och blanda färsen till en jämn smet. (Använd gärna vinylhandskar så slipper du bli kletig.)
Smeten ska vara kladdig, men inte rinnig. Är den för lös så tillsätt mer ströbröd.
Nu är det dags att rulla köttbullarna. - Om du ska steka dem med en gång så tar du nu fram fatet att lägga dem på. - Ska du försteka dem i ugnen så använder du nu ugnsplåten med bakplåtspappret på. Ta på dig rena vinylhandskar eller fukta händerna med lite vatten. Rulla köttbullarna i önskade storlekar och lägg dem tätt i rader på plåten med bakplåtspapper du förberett (eller fatet). Fukta händerna med vatten vartefter du rullar om smeten kletar fast för mycket.
Nu är det dags att tillaga köttbullarna. Om du ska steka och servera dem direkt: Stek köttbullarna i omgångar på medelvärme i rikligt med smör i ca 10 minuter. Skaka/vänd runt dem då och då så de inte blir brända. Sänk värmen om pannan blir för varm. Tänk på att inte steka för många köttbullar åt gången eftersom de släpper mycket vätska. Det blir då svårt att få stekyta på dem. Om du ska försteka dem i ugnen: Sätt plåten i mitten av ugnen på 225 grader i ca 8-10 minuter eller tills de börjat få färg.
Ta ut plåten och låt dem svalna. Lägg köttbullarna i tex en folielåda och ställ i kylen. Är det långt bort i tiden tills servering så går de utmärkt att frysa.
När det är dags att äta - ta fram önskad mängd köttbullar och stek i rikligt med smör. Köttbullarna håller ca 5 dagar i kyl och 3 månader i frys.
Om du gillar receptet, så lämna gärna en kommentar.
God Jul!
Ann-Sofie "Fialotta" Nordin
Mmmm... de här är jättegoda verkligen. Rullade de nog bra mycket mindre för jag fick nästan 70 köttbullar. Nu kan julen komma när som helst. Jag är redo.